Besöker du vackra Österlen i Skåne? Missa då inte Ale Stenar. Fornlämningen tros vara från vendeltiden. Ale Stenar är en så kallad skeppssättning och är Sveriges största bevarade sådana. Storleksmässigt är Ale Stenar hela 19 meter bred och 67 meter lång och utgörs av 59 stenar som väger cirka 5 ton vardera. Stenblocken som tillsammans utgör Ale Stenar är i huvudsak av materialet granit men några är även av sandsten och vit kvartsit. Den majestätiska skeppssättningen är placerad på Kåsehuvud och där har du en vacker utsikt över den branta kusten och Bornholm.

Ale Stenar är ett mycket populärt utflyktsmål året om. Utsikten uppifrån åsen är unik i sitt slag med den fina utsikten över havet i kombination med den mäktiga fornlämningen Ale Stenar. I fiskeläget Kåseberga stannar många besökare för att äta och dricka och spana in souvenirbutiker, hantverk och rökerier. Under ditt besök här kan du även passa på att vandra längs kusten, paddla kanot eller testa skärmflygning för ultimat utsikt. När du besöker den här platsen kan du tänka på att det hittats spår från bosättningar som härstammar från 1500-talet.
Hitta till Ale Stenar
Du hittar Ale Stenar vid Kåseberga som är en by i Ystads kommun som tillhör Österlen i Skåne. Enklast är det att komma hit med bil. I Kåseberga finns det två parkeringar att välja mellan. Parkera antingen på den första parkeringen och följ vägen genom byn, alternativt kör vidare till hamnen och gå därifrån. Du kan även ta en buss till Kåseberga och gå i ungefär 10 minuter till Ale Stenar. I dagsläget är det tyvärr svårtillgängligt för rullstolsburna att nå Ale Stenar då vägen inte är anpassad för rullstol.
Ale Stenars historia
Ale Stenars historia och mystiska uppkomst har ägnats mycket uppmärksamhet och forskning genom åren. Ett tidigt spår är att fornlämningen nämns i en förteckning över Lunds stifts jordar redan 1515. Skeppssättningen användes tidigt som landmärke. På en kustkarta från 1684 återfinns Ale Stenar avbildad för första gången. Två tillfällen för restaurering känner man till, 1917 respektive 1956, då bland annat fallna stenar rätades upp. Huruvida det har funnits ytterligare tillhörande eller fristående monument och fornlämningar på Kåsehuvud har undersökts av arkeologer. Det har upptäckts skålgropar på flera av stenblocken som stärker tesen om tillhörande byggen.
Mystiken kring Ale Stenar
Det har bekräftats att skeppssättningen uppfördes under perioden 500–1000 e. Kr. Materialen har kunnat dateras och det har varit till hjälp som ett led i åldersbestämningen. Det verkar dessutom stämma överens med åldern på liknande fornlämningar. Under utgrävningarna har även man hittat keramikkärl vari det återfunnits brända människoben och träkol. Forskare tror med anledning av detta att platsen tidigare har använts som begravningsplats. Kanske har det funnits aktivitet på Kåsehuvud långt innan Ale Stenar etablerades. Kan stenblocken ha kommit hit långt tidigare än när skeppssättningen uppfördes? Detta tillhör mystiken kring Ale Stenar som lockar så många besökare.
Ett naturligt stopp på Skåneresan

Det är inte bekräftat hur Ale Stenar fick sitt namn. 1624 hittas äldsta belägget för det nuvarande namnet som tros betyda ”stenarna på den väldiga åsen”. Platsen har haft namnet Heds stenar och kallas så av lokalborna än idag. Ale Stenar är populärt hos nyandliga grupper. En blotceremoni har anordnats på platsen och vid soluppgången på vintersolståndet samlas nyhäxor här. Ale Stenar anses av andra vara en solkalender. Ale Stenar är idag ett populärt resmål för både turister och fotografer. Det första av många fotografier togs redan 1914. Ale Stenar är helt enkelt ett naturligt stopp på Skåneresan.