Gammelstaden i Luleå är en samling kyrkstugor vilka är flera hundra år gamla, de äldsta kan mycket väl vara byggda långt innan 1600-talet. Det är landets största och bäst bevarade kyrkstad och lever vidare som tätort än i dag på grund av nyare bebyggelse intill den gamla staden. Det första skriftliga belägget för kyrkstaden är från år 1600.

Det var Johannes Bure som på julafton år 1600 besökte staden och beskrev den som att alla bönder hade sin egen stuga på en plats de kallade för Berget. Platsen var ett ställe för handel, nöjen och förstås kyrkbesök. På grund av de långa avstånden kunde folket inte besöka kyrkan och hinna hem samma dag.
En stad växer fram
Kyrkan som står mitt i byn i Gammelstaden är Norrlands största medeltidskyrka, vilket pekar på att orten och kyrkan var viktiga för befolkningen. De äldsta delarna av kyrkan är från 1400-talet och behovet av övernattningsstugor växte snabbt. Efter en tid hade en liten medeltida stad börjat ta form och med tiden kom det att finnas en bofast befolkning där.
De som blev bofasta var främst de som idkade handel, där viktiga varor var skinn och lax. En förutsättning för en handelsplats var att land och hav skulle mötas. Landhöjningen i Norrbotten är nära 10 millimeter per år och resultatet av det gjorde att den havsvik där Lule älv mynnade ut blev allt grundare och handelsfartygen kom inte upp till staden.
Staden flyttar
Det som idag heter Gammelstaden hette från början Luleå. 1621 grundades staden och fick på så sätt stadsprivilegier. Glädjen blev kortvarig då det bara 12 år senare konstaterades att hamnen hade blivit för grund och staden tvingades att flytta till den plats där den ligger idag. Folket fick på så sätt två nya städer.
De kom att kallas Luleå Nya Stad och Luleå Gamla Stad, idag Luleå och Gammelstaden. Båda städerna levde vidare var och för sig men vid kommunsammanläggningen 1969 fördes Gammelstaden, huvudort i Nederluleås landskommun, till Luleå. De båda orterna har även nära nog vuxit samman rent fysiskt genom att ny bebyggelse har tillkommit i Gammelstaden.
Varför är Gammelstaden utsett till ett världsarv?
UNESCO har upprättat en lista över världsarv och den 7 december 1996 skrevs Luleå Gammelstaden in på listan. Motiveringen löd: “Gammelstads kyrkstad är ett enastående exempel på den traditionella kyrkstad som finns i norra Skandinavien. Den illustrerar på ett utomordentligt sätt anpassningen av traditionell stadsplanering till de speciella geografiska och klimatologiska förhållanden som råder i en svår naturmiljö.”

Listan över världsarv omfattar “För mänskligheten omistliga kultur- och naturmiljöer”. Världsarvet omfattar stenkyrkan, kyrkstugorna runt kyrkan, några offentliga byggnader och nytillkomna permanenta bostadshus. Ett viktigt argument för att göra Gammelstaden till ett världsarv är traditionen att övernatta i kyrkstugorna vid kyrkbesök. Den traditionen har mattats av, men stugorna används mycket i samband med konfirmationshelgen kring midsommar.